Ska man renovera eller byta ut hissen?

Det kan finnas många anledningar till att renovera en hiss. Hissen kan vara till åren och är inte längre lika tillförlitlig eller så kanske det börjar bli svårt att få tag på reservdelar. Men visste du att det ibland även finns en möjlighet att byta ut hela hissen?

Ny hiss är inte alltid dyrast

Beroende på hur hissen ser ut, eller vilket skick den befinner sig i, kan det vara ett alternativ att byta ut hela hissen. Det kanske låter dyrt, men i vissa fall kan det till och med vara det billigare alternativet. 

Genom att byta ut hela hissen är du säker på att allt är i toppskick, och alla delar täcks av garanti. Men om det är både billigare och bättre, varför gör man inte alltid det?

Svaret är enkelt; det är inte alltid möjligt. När du byter ut din hiss helt och hållet måste du möta alla kraven som gäller för en ny hiss och dessa kraven har ändrats med tiden. Det betyder att din hiss kan idag vara byggd på ett sätt som idag inte skulle vara godkänt, vilket i sin tur leder till att en ny hiss helt enkelt inte får plats i det gamla schaktet.