När du vet att din hiss behöver renoveras

Det mest uppenbara tecknet på att en hiss behöver renoveras, är när den inte fungerar alls. I vissa fall kan det vara förödande för fastigheten när hissen inte fungerar. Det kan handla om att varor inte kan nå fram till butiker, eller att äldre inte kan komma till sina lägenheter. Förhoppningsvis behöver det inte gå så långt, och med några enkla tips kan du enklare göra en bedömning om er hiss behöver genomgå en renovering.

Gammal hiss behöver inte betyda dålig hiss

Det absolut enklaste vore om det fanns en bäst före datum för hissen - efter 25 år har den tagit slut och måste bytas. Dessvärre är det inte fullt så enkelt. Bara för att eran hiss är gammal, behöver det inte nödvändigtvis betyda att den måste renoveras.


En välskött hissmaskin klarar av att gå i många år utan några som helst problem. Däremot finns det andra aspekter man bör ta hänsyn till när det gäller äldre hissar, som tex reservdelar. Allt eftersom tiden går, blir det svårare och svårare att få tag på reservdelar till hissen. Har man otur går det där kretskortet som inte längre finns att köpa, sönder, och hela kontrollsystemet måste bytas ut.

Undvik större haveri

Genom att vara ute i god tid med din renovering, kan du spara en hel del pengar på att jämföra olika alternativ och få flera prisförslag från olika leverantörer. Beroende på vad det är som ger upp, kan leveranstiden vara så lång som upp till 10 veckor, förutsatt att leverantören har tid att utföra arbetet när materialet är levererat.

Att planera sin renovering väl, gör det också möjligt att bättre utvärdera vilka delar som måste bytas, och vilka delar som kan sparas - det blir mycket svårare att göra en teknisk bedömning när hissen är obrukbar.